Endüstri Mühendisliği Nedir?

Dünyanın en eski 5 mühendislik dalından biri olan Endüstri Mühendisliği, görev ve sektör çeşitliliğinden dolayı klasikleşmiş kısa ve net meslek tanımlarına pek uymaz. Bu yüzden de  hem bu mesleği tercih edecek olan kişilerin hem de çevrelerinde bulunan insanların  kafalarında bir çok soru işareti oluşturur. “Nedir? Ne iş yapar? Hangi sektörlerde çalışır?”

   Gelin bu sorulara birlikte cevap arayalım.

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Endüstri mühendisliği, birey, makine ve malzemeden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığı ile ilgilenen bir disiplindir. Endüstri mühendisliği, ürün ve hizmetlerin verimli bir şekilde üretilip dağıtılması ve bilgi, enerji, para, makine, iş gücü gibi sınırlı kaynaklardan oluşan sistemlerin tasarlanmasını, işletilmesini ve yönetilmesini sağlar.

   Tanımdan da anlaşıldığı üzere sistemin olduğu her yerde bir endüstri mühendisi bulunmalıdır. Sistem ise insanın olduğu her yerdedir. İşte tam bu yüzden endüstri mühendisleri  sağlık, savunma, tekstil, girişimcilik, kamu, gıda, hizmet gibi çeşitli alanlarda çalışabilir.

   Yıllar geçtikçe popülerliğini kaybetmemesindeki en önemli faktör ise sağlamış olduğu çeşitli iş imkanlarıdır.

   Ayrıca günümüz insanlarının pek çoğu gerek hayat şartları gerek yanlış tercihlerden dolayı mezun olduğu bölümün işini yapmamaktadır. Düşünüldüğü zaman çoğu mesleğin görev ve çeşitliliği oldukça azdır.  Ancak endüstri mühendisliğinde edinmiş olduğunuz bilgi birikimi ile birlikte yapabileceğiniz pek çok iş bulunmaktadır. Bu sayede de okuduğunuz bölüm ışığında bir iş yapabilirsiniz.

    Şimdi endüstri mühendislerinin ne iş yaptığını inceleyelim.

Endüstri Mühendisleri Ne İş Yapar?

“Hastaya doktor, savunmaya avukat, uzaya astronot… Geri kalan her şey için Endüstri Mühendisi!”

Endüstri  mühendisleri ;

Üretim Planlama Mühendisi,

Tedarik Zinciri Planlama Uzmanı,

Satış/Pazarlama Müdürü,

Finansal Planlama Uzmanı,

Lojistik Müdürü,

Kalite Mühendisi,

Güvenlik Mühendisi,

ERP Danışmanı,

İnsan Kaynakları Müdürü,

Risk Yönetimi Uzmanı,

Depo Müdürü,

İş Geliştirme Uzmanı,

Müfettiş,

Portföy Yöneticisi

 gibi birçok meslekte çalışabilirler. Bu kadar farklı meslekte çalışabiliyor olması endüstri mühendislerine çeşitli avantajlar sağlar.

   Bu avantajların başında yukarıda da bahsettiğimiz gibi çeşitli iş imkanları gelir. Endüstrinin pek çok dalı bulunmaktadır. İlgi ve yeteneğiniz olan bir alanda kendinizi daha fazla geliştirerek kolaylıkla iş bulabilirsiniz.

   Bünyesinde bu kadar çok dal bulundurması endüstri mühendislerinin takım çalışması, ekip yönetimi, programlama, süreç yönetimi ve  kalite kontrol gibi verimliliği artırmaya yönelik pek çok konuda yetenek sahibi olmalarını gerektirir.

   Düşük maliyet ile yüksek kar verimliliğin ana şartıdır. Bunu yapabilmek içinde makine, insan, maliyet gibi pek çok faktörü göz önünde bulundurularak matematiksel bir hesaplama yapılır. Hesaplama sonuçlarını analiz edilip sistem için en uygun olan seçenek belirlenir. Böylece sistem kar elde eder ve dinamik kalır.