METAVERSE

Sabah uyandınız, okula veya işe gittiniz . Daha sonra arkadaşlarınız ile toplanıp konserde eğlendiniz . Sonra hoop canınız istedi kalkıp yurt dışına geziye çıktınız. Hem de bedava.

E peki nasıl olacak bu derseniz tek cevap ‘Metaverse’!

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in şirketin adını Meta olarak değiştirmesiyle tekrar gündeme gelen metaverse, teknoloji şirketlerinin ,pazarlamacıların dillerinden düşüremediği bir sanal dünyadır.

Metaverse Nedir?

İlk bakışta Sanal Gerçeklik (Virtual Reality VR) teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonu olarak görülebilir ama bazıları metaverse teknolojisinin internetin geleceği olduğunu düşünüyor.

  Modern akıllı telefonlar eski tıknaz cep telefonlarına kıyasla nasıl bir evrimse, metaverse de sanal gerçeklik teknolojisi için o konumda.

İster sosyal medya ister sanal gerçeklik olsun, ister çevrimiçi oyun veya kripto para birimi alanı olsun, metaverse’in içerdiği alanlar zaten yıllardır hayatımızda var.

   Ancak sosyal medyayı, artırılmış gerçeklik, çevrimiçi oyun ve kripto para birimlerinin özellikleriyle birleştirdiğimizde, kullanıcıların sanal olarak hareket etmelerine ve etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyan bir konsept ortaya çıkıyor. Bu konsept henüz emekleme aşamasında olsa da, potansiyeli çok büyük.

   Second Life, Fortnite, Minecraft ve Roblox gibi etkileşimli oyunların hepsinde metaverse unsurları halihazırda bulunuyor. Burada kullanıcılar ortak çalışabiliyor ve iş birliği yapabiliyorlar. Ayrıca etkinliklere katılarak sanal ürün ve hizmetler için gerçek dünyadan para aktarabiliyorlar.

  Mark Zuckerberg, Temmuz ayında teknoloji blogu The Verge’e şu anda interneti dolduran standart “iki boyutlu” web sayfalarıyla, metaverse fikrini karşılaştırırken, “Sadece içeriği görüntülemiyorsunuz, içindesiniz.” tanımını yaptı.

Ne kadar hayal gibi gözükse de , geçtiğimiz günlerde Amerikalı bir çift avatar oluşturup bu sanal alemde evlendiler.

52 yaşındaki Traci Gagnon ve 60 yaşındaki Dave Gagnon, eXp Realty’de çalışan çiftimiz daha yüz yüze görüşmeden 2015 yılında Las Vegas’ta gerçekleşen bir şirket etkinliğinde ‘avatarları’ tanışıyor. 2019’da nişanlandıklarını açıkladıklarında iş arkadaşları, Virbela’yı ücretsiz olarak bir düğün mekanına dönüştürmeyi teklif ediyor.

Sanal çalışmayı ve metaverse’ü benimseyen, Virbela’nın da sahibi olan eXp World Holdings’in parçası olan şirket, çalışanlarının mutlu gününe hem tanık olup hem de bu defa onları yakınlarıyla bir araya getirmek için imkânlarını sunuyor.

Ne kadar garip değil mi? Hem belli mi olur, belki bundan 10-15 yıl sonra düğünler hep metaverse aleminde gerçekleşir. Altın yerine kripto para hediye ederiz 🙂

Son olarak ‘Ya ben anlamadım bu metaverse alemini’ diyenler için harika bir film önerim var; “Ready: Player One”. Bilim kurgu kategorisinde olan bu film, bize yakın gelecekten bir fragman sunuyor.

İyi seyirler dilerim!