Başarılı Bir Mühendis Hangi Yollardan Geçer?


BAŞARILI BİR MÜHENDİS HANGİ YOLLARDAN GEÇER?


Mühendislik son dönemde artık kazanması kolay ve bitirmesi zor olmayan bir alan haline geldi. Peki her yıl binlerce mezun veren bu alanda nasıl sivrileceğiz? Başarılı bir mühendis nelere dikkat etmelidir?

Öncelikle mühendis kelimesinden bahsedecek olursak “mühendis” kelime olarak insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı otomobil motor iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış belli eğitim görmüş kimselerdir.

Mühendislik mesleği pek çok gencin hayalini süslüyor, buna paralel olarak mühendislik bölümü günümüzde en çok tercih edilen meslek grupları içerisinde yer alıyor. Peki mühendisliği bu kadar popüler kılan ne?
Öncelikle iyi bir mühendis yeniliklere ve değişik fikirlere açık olmalıdır, sabit bir fikre kapılıp yıllarca onunla hayatımızı sürdüremeyiz. Mühendis olmanın yanında o birey bir sanatçıdır, örnek verecek olursak; ilk bilgisayardan günümüze kadar gelişen teknolojiyi takip edersek devasa büyüklüklerden cebe sığacak kadar ufaldığımızı görebiliriz. Başarılı bir mühendis olmak için ;

-Yapılanların firmaya katkısını sorgulanmalıdır. İşin kalitesi, ürünün özellik bakımından üstünlüğü gibi konularda sorumluluk alınmalıdır.

-Kendini de bloke etmek öğrenilmelidir. Hiçbir ama hiçbir zaman dış etkenlerden ötürü bir görevde tıkanıp kalmak kabul edilmemelidir. Mühendisin işi sadece kod yazıp onunda dışında olan her şeyin sihirli bir şekilde tamamlanacağını farz edip beklemek değil; amacı enerji harcadığın efor ile bir değer üretmek, çalıştığın firmayı ileriye götürmektir.

-Girişken olmak gerekir. Mühendis kendisine verilmesini beklememelidir; ne yapılması gerektiği konusuna kafa yormalıdır, ya git yap ya da yapılması gerektiğini aktif bir şekilde savunmalıdır/anlatmalıdır.

-Yazma kabiliyeti geliştirilmelidir. Teknik yazma becerisi diğer çalışan ve takımlarla iş birliğini kolaylaştırıyor ve etrafındakileri ikna etme, bilgilendirme ve öğretme konusunda mühendislere çok fayda sağlıyor. Bir doküman yazarken okuyucu kitlesinin kim olduğunu ve neleri bildiklerini aklında tutmalıdır. Temiz ve açık bir şekilde yazmalıdır.

-Kullandığı araçlarda uzmanlaşması, yeni bir teknoloji ya da komuta/konsepte denk geldiğinde ihtiyacından daha fazlasını öğrenecek şekilde üzerine kafa yorması; bunların tekrar tekrar işine yaradığını görmesini sağlayacaktır.


Son olarak yazımızı Arthur Mellen Wellington’ un mühendislik için “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır.” sözüyle bitirmek istiyoruz.

Editörler:
Arif Emre AYDOĞDU
Enes Berat ALİGÜL