Internet of Things
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere dönemimizin en trend teknoloji konularından biri olan IOT hakkında temel bilgilere sahip olabileceğiniz bir yazı hazırladık.
Nesnelerin interneti yani kısaca IOT, günlük hayatta kullandığımız fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olarak kurmuş oldukları iletişim ağıdır.
Günümüzün trend konularından biri olan IOT ilk olarak 1999 yılında Kevin Asthon’un yapmış olduğu sunumdaki bir kavramdan ibaretti fakat bu konu hakkında olan ilk uygulama bundan daha eskiye dayanır. 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’ndeki 15 akademisyen kahve makinesini görüntülemek için kameralı bir sistem kurmuştur. Bu uygulama çevrimiçi ve gerçek zamanlı olması dolayısıyla“nesnelerin interneti” kavramının ilk örneği olarak teknoloji tarihinde yer alır.Günümüzü değerlendirecek olursak bu basit kahve makinesi görüntüleme uygulamasıyla başlayan IOT şuanda aklın ermeyeceği bir vizyona sahiptir. Günümüzde nesnelerin interneti akıllı şehir ve evuygulamalarından tutun akıllı hayvancılık ve tedarik uygulamaları gibi birçok dala ayrılarak gelişimgöstermektedir. Fakat nesnelerin benzersiz bir kimliğe sahip olması günümüzde yaygın olarak kullanılan IP adresleri ile sınırlıdır.
IP konusuna değinecek olursak internet servis sağlayıcılarımızın bizlere sunmuş olduğu iki tür IP seçeneği vardır. Bunlar statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır. Dinamik IP kullanmış cihazın internete her bağlanışında farklı bir IP adresiyle bağlanmasına neden olur. Konu nesnelerin interneti olduğunda tanımlanmış sisteme her seferinde farklı bir IP ile bağlanmak büyük bir soruna neden olur.Bunun için internet servis sağlayıcılarımızın bizlere sunmuş olduğu statik IP sayesinde her internete bağlanmamızda aynı IP adresini kullanabiliyoruz. Böylelikle sisteme tanımlanan cihaz dünyanın öbür ucunda da olsa sisteme aksama olmadan bağlanabiliyor. Bunlarla yetinmeyen servis sağlayıcıları daha rahat ve konfor oluşturmak adına IOT yani nesnelerin interneti için IPv6’yı geliştirerek herhangi bir sınırdan kullanıcıları kurtarmayı başarmıştır.
Son olarak ülkemizdeki IOT gelişimine bakarsak şuan birkaç büyük şehirde bazı akıllı şehir uygulaması kullanılmaya başlanmıştır. Bunun haricinde yeni tasarlanan konutların çoğunda inşaat firmaları ve ülkemizde kullanılan operatörlerin ortaklığı ile akıllı ev sistemleri yaygınlaşmaya başlamıştır.Ülkemizin büyük geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık sektöründe de geliştirilmiş olan akıllı uygulamalar sayesinde hayvanların bulunduğu ortamların ısısı, zararlı gaz durumu gibi parametrelerin kolay takip edilmesi şuan mümkün olan bir diğer gelişmedir.
IOT hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için ülkemizde bulunan ve bu konu hakkında öncü firmaların katıldığı IndEvo’19 etkinliğimize katılabilirsiniz. IndEvo’19 etkinliğimiz 5-6 Aralık tarihlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre Merkezi’nde gerçekleşicek olup dekanlık onaylı sertifika ile gerçekleşecektir. O zamana kadar teknoloji ile kalın, IndEvo ile kalın.