Türkçede karşılığı “özgeçmiş” olan CV, aslında Latince bir ifade olan Curriculum Vitae’ nin kısaltmasıdır. İçerisinde tüm deneyimleri, yetkinlikleri, becerileri ve nitelikleri bulunduran kişisel bir belgedir. İş başvurularında, terfilerde, iş değişikliklerinde ve birçok akademik faaliyette kesin bir gereklilik haline gelmiştir.
İş hayatında CV’nin bir gereklilik olduğunu hepimiz biliyoruz. Henüz öğrenci iken bir CV’ ye ihtiyacımız olmayacağını, hayatımızın sadece ilerleyen evrelerinde işine yarayacağını düşünenlerimiz olabilir ancak bunun aksine henüz okul hayatındayken bir CV’ ye sahip olmak akademik etkinliklerde, yarışmalarda sosyal sorumluluk projelerinde ve staj başvurularında kullanmak adına bizim için bir gereklilik haline gelebilir.
Şu anda ihtiyacınız olmasa dahi kendinize bir CV hazırlayıp bir köşede saklayabilir, ihtiyacınız olduğunda sakladığınız köşeden çıkarıp gerekli güncellemeleri yaptıktan sonra kullanabilirsiniz.
Bir CV hazırlarken hangi amaçla kullanılacağına özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer bir iş başvurusu için kullanılacaksa bu pozisyon için uygun olduğunu düşündüğümüz kişisel yetkinliklerimizi CV içinde daha ön planda tutmamız, o pozisyon için işimize yaramayacak kişisel özellik ve becerilerimizin CV içerisindeki yerini olabildiğince kısmamız gerekebilir. CV’nin bir amaca hizmet etmesi için bu amacı kafamızda iyice netleştirip ona göre hareket etmeliyiz.
CV Nasıl Hazırlanır
CV içeriğinde yer verilmesi gereken bir takım konu başlıkları vardır. Bunlar kişisel bilgiler, eğitim bilgileri her iş pozisyonunda gerekli olan teknik bilgiler ve özellikle ilgilenilen pozisyonda işe yarayabilecek olanlar, iş ve staj deneyimleridir. Bunlarla birlikte uzmanlık alanlarına, kişisel yeteneklere ve ilk bakışta göze çarpması adına ufak bir ön yazıya da yer verilmelidir.
CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli
Bir işe alım uzmanının bir CV ye ilk bakışının saniyeler sürdüğünü biliyor muydunuz? İşe alım uzmanlarının rutin olarak çok sayıda CV ile ilgilenmeleri gerekir ve zamandan tasarruf etmek adına ciddi ve kapsamlı bir değerlendirme yapmadan önce, kısa bir ön eleme yapmak zorunda kalabilirler. Bu ön değerlendirmede diğerlerinin arasından kalite ve okunabilirlik anlamında sıyrılabilmek adına bazı durumlara özellikle dikkat edilmesi gerekebilir.
Az sayıda cümle kullanarak ifade edebileceğimiz değerleri gereksiz ayrıntılara boğmadan karşımızdakine ilettiğimizde, nispeten sağlıklı bir diyalog gerçekleştirmişizdir. Bu durum CV için de geçerlidir. İlk bakışta işe alım uzmanının dikkatini çekmeyi amaçlıyorsak CV’ yi kısa ve öz tutmalı, yazılması gerekeni atlamadan veya fazlaca detaya boğmadan yazmalıyız. Bu noktada neyin CV içerisinde yer alıp neyin yer almayacağına da karar verilmesi gerekebilir. İlgilendiğimiz pozisyon ve proje için kesinlikle gerekli olmadığını düşündüğümüz şeyleri atlayabiliriz.
Tersi bir durum olarak CV ye yazabilecek fazlaca tecrübeye ve yetkinliğe sahip değilsek, yeni mezun olmuşsak veya ilgilendiğimiz pozisyon için fazlaca deneyimimiz yoksa, CV’ yi fazla kısa tutmamak adına kendimizi olumlu olarak niteleyebileceğimiz şeyleri (kişisel özellikler, staj ve eğitim tecrübeleri, akademik kulüpler, etkinlikler ve sertifikalar gibi) öne çıkarmamız, bazı detaylara daha fazla yer ayırmamız gerekebilir.
Ayrıca yazı puntosu, dil bilgisi ve imla da dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Kullandığımız yazı puntosu rahatça okunabilecek karakterlerde ve boyutlarda olmalıdır. Okunabilme ve anlaşılabilme adına imla ve dil bilgisi hataları yapmamaya dikkat etmeliyiz.
Fotoğraf kullanımı konusunda titizlik göstermekte de fayda var. Fotoğraf kullanılan bir CV kişi hakkında daha somut ve görsel bir yaklaşım sunduğu için daha avantajlıdır. Ayrıca bazı işe alım uzmanları fotoğrafın belirleyici bir kriter olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle CV’de kurumsal olarak rahatça kullanabileceğimiz bir fotoğrafa yer vermeliyiz.
Pratik CV Hazırlamak
CV hazırlamanın bizler için bazı zorlukları olabilir. İçerik konusunda kafamızda net bir şeyler var ancak tasarım ve format konusunda hala belirsizliklerle mücadele ediyorsak daha pratik yollarla da CV hazırlayabiliriz. Bu noktada Toptalent.co bizler için bazı kolaylıklar sunuyor. Genç profesyonellerin ve üniversiteden yeni mezun olanların kariyerlerini şekillendirme konusunda yol gösteren online bir kariyer platformu olan Toptalent.co, yine online olarak sundukları bir CV hazırlama programı ile üç kısa adımda bizlere görsel ve içerik anlamında tutarlı ve tatmin edici bir CV oluşturma imkanı sunuyor.